Aziz Yıldırım doğru söylemiş...


 Ligde tam 6 sezondur şampiyon olamayan, 11 sezondur Şampiyonlar Ligine katılamayan Fenerbahçe geçtiğimiz günlerde Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde Trabzonspor'a yenilerek sezona havlu atmıştı.
Peki Fenerbahçe Eski Günlerine Nasıl Döner?
Bunun cevabı için biraz geriye saralım... 

Ali Koç Ekolü
 *20 yıllık Aziz Yıldırım hegemonyasını geride bırakıp oyların büyük çoğunluğunu alarak başkan seçilen Ali Koç projeleriyle sadece Fenerbahçe taraftarlarını değil tüm futbol severleri heyecanlandırmıştı. Herkesin onun başarılı olacağına olan inancı tamdı. Tabi Ali Başkanın da kendisine... Mazbatayı aldıktan sonra çok zaman geçmeden sportif aş'nin başına Damien Comolli getirildi.
Comolli efekti 
*Comolli geçmişte çok cüzi miktarda paralara aldığı futbolcuları astronomik fiyatlara satmayısla ünlü bir sportif direktördü.(Henry,Viera,Modric) Dışarıdan bakıldığında iyi bir tercih gibi görülse de bir sorun vardı. Comolli 7 senedir herhangi bir kulüpte çalışmamıştı. Bu soru işaretlerinin arasında ilk basın toplantısına Ali Başkan ile çıkan Comolli yüzlerce sayfa futbolcu listesinin olduğunu ve insanların rahat olması gerektiğini ifade etti. Bir nevi gönüllere su serpti(!)

Fiyasko sezonlar
 *Comolli döneminde Fenerbahçe'de bir çok kötü transfer yapıldı(Slimani,Benzia,Tolgay Arslan). Ali Koç ve Comolli Fenerbahçe'nin Kuyt'lı Musa Sow'lu sezonundan beri neredeyse her sezon yapılan ve artık gelenek haline gelen kadroyu baştan aşağıya değiştirme operasyonuna devam ettiler. Comolli'nin 2 sezonunda yaptığı 40 transfere yaklaşık 40 milyon euro para harcandı. Bu kadar fazla oyuncudan Fenerbahçede başarılı olabilen futbolcu sayısı bir elin parmağını asla geçmiyordu. Hem de hali hazırda kulüpte başarılı olan Josef, Giuliano, Eljif Elmas gibi oyuncuların satışından 41 milyon 170 bin euro gelir elde edilmişken.Toplamda kulübü bonservis anlamında 1 milyon euro artıda bıraksa da Comolli belki yüzyıllar boyunca unutulmayacak felaket 2 sezon yaşattı Fenerbahçeye.

Cocu+Koeman+Ersun yanal sezonu
 *Fenerbahçe Comolli önderliğinde yaptığı transferlerle yine Türkiye gündemine oturdu. Ayew, Slimani, Benzia gibi ismi duyulmuş ama piyasadan düşen oyunculara yönelindi. Bir çoğu kiralık olmak üzere sezon içinde 20'ye yakın transfer yapıldı. Ama en büyük transfer Psv'de aldığı başarılarla dünya gündemine oturan teknik direktör Phillip Cocu oldu. Cocu önderliğinde sezona girmeye hazırlanan Fenerbahçe'de bir şeylerin ters gittiği sezon başlamadan basına yansımıştı. Cocu kendi takımını kurmak istiyor Comolli ise kendi isteklerine göre transferler yapıyordu. Lig başladığında ise Cocu'nun isteyip de aldığı tek oyuncu Ferdi Kadıoğluydu. Onu da oynatamadan zaten takımdan kovuldu. Sadece 15 maç takımının başında kalabilmişti. Zaten bu durum başlı başına felaketin başlangıcıydı. Cocu gönderildikten sonra takımın başına Erwin Koeman getirildi. O da sadece takımının başında 9 maça çıkabilmişti. Sezon içinde 24 maç oynanmış ama Fenerbahçe hala küme düşme hattından çıkamamıştı. Ali Koç ve Comolli'nin bir çözüm üretmesi gerekiyordu. Çare Ersun Yanal'da bulundu. Ersun hoca çıktığı 24 maçta takımı 16.'lıktan 6.'lığa kadar getirmişti. Baya büyük bir başarı gibi görünüyor değil mi? Hayır aslında sezon içinde atılan kimilerine göre şans kimilerine göre ise Allah' ın bir mucizesi olarak adlandırılan ligde üst sıralara tırmandı Fenerbahçe. Yine de bu sezonun adının "Fiyasko" olmasını değiştirmedi. 
Ersun Yanal Sezonu
*Ersun Yanal'lı Fenerbahçe bu sezona yine şampiyonluk rotasıyla başladı. Geçtiğimiz sezon ara transfer döneminde alınıp takımı ligde tutan Moses takımda tutuldu. Slimani, Frey gibi fiyasko transferler takımdan gönderildi. Bu sezonun en büyük hamlesi ise şüphesiz kaptan Emre Belözoğlu'nun yeniden takıma kazandırılması oldu. Emre'nin yanına kendilerini süper ligde kanıtlamış Vedat Muriqi, Deniz Türüç ve Altay Bayındır gibi oyuncular alındı. Ozan Tufan tam anlamıyla takıma kazandırıldı. Yılın çilek transferlerini ise Max Kruse ve Luiz Gustavo'yu alarak yaptı Fenerbahçe. Sezona fırtına gibi girildi. Başakşehir galibiyeti, Trabzonspor karşısında oynanan iyi oyun "Fenerbahçe şampiyon olabilir mi?" dedirtti insanlara. Ligde ilk yarı bitene kadar çok da kötü gidilmedi aslında. Takımın kilit transferlerinin sakatlığı takımın bocalamasının başlıca nedeni oldu. Alınan Antalya mağlubiyeti Kadıköy'de maç kazanılamaması bir de üstüne Kadıköy'de Galatasaray'ı ağırlayan Fenerbahçe'nin 20 sene aradan sonra  ezeli rakibine yenilerek meşhur serinin bitmesi Ersun Yanal'ın motivasyonu'nu iyice düşürdü. Bir de üstüne Muriqi, Kruse gibi önemli isimlerinin sakatlanması Emre Belözoğlu Ersun Yanal anlaşmazlığı takımı iyice aşağıya çekti. Freni patlamış bir araba gibi tepetaklak aşağıya giden bir Fenerbahçe vardı ortada. Pandemi arasında bir şeyler toparlanır kupayı kazanırsak Avrupa Ligine katılabiliriz en azından Avrupa’ya katılalım nidaları arasında girdi Fenerbahçe sosyal mesafeli yaşam dönemine. Ama Trabzonspor karşısında gördüklerimiz Fenerbahçe çok büyük sorunlar var dedirtti insanlara.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

İtalyan futbolunun nabzını tuttuğumuz sitemiz İtalya Futbolu'na hepiniz hoşgeldiniz.