2006'ya Damga Vuran İtalya Futbolu

 HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAKTI

   2006 yılının yaz aylarında ana haber bültenlerinde daima İtalyan futbolu yer almaktaydı. Mehmet Ali Birand'ın sesinden hem başarı hikayeleri ve sansasyonel olayları hem de hayal kırıcı ve hafızalardan silinmek istenecek haberleri dinlemekteydik.

   Napoli Başsavcılığı tarafından başlatılan futbolda "Temiz Eller" operasyonu tüm dünyada yankı uyandırmış ve deprem etkisi yapmıştı. Son 2 şampiyonluğu elinden alınan Juventus'a ligden düşme ve puan silme cezası verilmişti. Torino ekibi, Serie A'yı lider tamamlayan kadrosunun yarısını kaybetmiş ve geriye sadece sembol isimleri kalmıştı. AC Milan ve Lazio'da nasibini almış ve puan silme cezasına çarptırılmıştı.


   Bu olayların gölgesinde başlamıştı 2006 Dünya Kupası. Herkes İtalya Milli Takımı'nın ne yapacağını ve Buffon'un kadro dışı kalıp kalmayacağını merak diyordu. Juventus'un ve İtalya Futbol Erkek A Milli Takımı'nın kaptanı Cannavaro, turnuva sonunda milli kariyerini noktalayacaktı. E Grubu'ndan namağlup ve tek beraberlikle çıkan Maviler, Avustralya'yı eledikten sonra çeyrek finalde Ukrayn'yı 3-0 ile geçmiş ve son 4'te favori olan ev sahibi ile eşleşmişti.



   İtalya'nın final için önündeki tek engel Almanya'ydı. Panzerler de Maviler'i durduramamış ve turnuvada Portekiz'i yenerek ancak 3. olabilmişti. İtalya'nın finaldeki rakibi futbolculuk kariyerinin sonuna gelen ve yaşayan efsane Zinedine Zidane'lı Fransa'ydı. Materazzi ve Zidane'ın karşılıklı golleri ile normal süresi 1-1 biten karşılaşmanın 110. dakikasında ailesine küfür ettiği gerekçesi ile Materazzi'ye kafa atan Zizou, kırmızı kartla oyundan atılmıştı. İtalya, seri penaltıatışları sonucunda maçı 5-3 kazanarak kupayı kaldırmıştı.


   İlkokulda 4. sınıfı bitirmiş olan ben, bütün yaz boyunca Temiz Eller operasyonuna, dağılan Juvenstus'a, Dünya Kupası'nı kazanan İtalya'ya ve Zidane-Materazzi kavgasına maruz kalmıştım. Bu sürece rağmen hepimizin ezberlediği o dönemki kadro sayesinde AC Milan, 2007'de Şampiyonlar Ligi'ni kazanmıştı. Kısa sürede toparlanan Juve ise son yıllarda Serie A'ya ambargo koydu.

   14 senedir arada başarı gelse de hem bu olaylardan hem de ekonomik etkenlerden İtalyanlar, uluslararası alanda eski başarılarını yakalayamadı. 2006'dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.




Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Harika bir değerlendirme Mertcim. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Değerli Kardeşim,
    Umarım ülkemizdeki futbol organizasyonları için de bir temiz eller operasyonu düzenlenir ve hiç bir şey, bugünkü gibi olmaz!
    Tebriklerimle ve Sevgilerimle
    Ruhi Gökmoğol

    YanıtlaSil

İtalyan futbolunun nabzını tuttuğumuz sitemiz İtalya Futbolu'na hepiniz hoşgeldiniz.