İtalya'nın Cadısı: Benevento Calcio

   İtalya’nın güneyinde yer alan adını bulunduğu şehir olan Benevento’dan almıştır. Futbol takımının lakabı ‘’Cadılar’’ anlamına gelen Strega’dır. Bu lakabın hikayesi ise şu şekildedir:

   Sabato nehrinin yakınında yaşayan paganlar ve lombardlar dini törenler düzenlerdi. Bu ritüellerde bazı kadınlar etrafta zıplayarak çığlık atardı ve ağaca yılan asarlardı. Katolikler bu dini törenleri şeytani buldukları için Benevento şehrine ‘’Cadılar Şehri’’ adı vermişler.


   Ayrıca Romalılar MÖ 275'te rüzgârın sayesinde kazandıkları savaştan sonra şehrin ismini Malevento'dan (kötü rüzgâr) Benevento'ya (iyi rüzgâr) çevirmişler.


   Türkiye’de Benevento’yu tanıyanların büyük bir kısmı şüphesiz ki 2017/18 Serie A sezonu ile adını duymuştur. 2017/18 sezonunda tarihinde ilk kez Serie A’ya çıkan sarı-kırmızılı ekip adeta bir kâbus yaşadı. Sezona Marco Baroni yönetiminde başlayan Cadılar Serie A’da çıktığı ilk 10 maçta galip gelemedi hatta puan bile alamadı. Daha sonra Baroni’nin görevine son verilerek yerine Roberto De Zerbi getirildi. 14.hafta geçilmişti bile ama Benevento’nun hâlâ tek bir puanı bile yoktu. Serie A’da 15.haftaya girilmişti, 3.hafta itibaren ligin dibine demir atan Benevento, İtalya devi Milan ile karşılaşacaktı. Ciro Vigorito’da oynanan maçta konuk ekip 90+5’inci dakikaya 2-1 önde girmişti. Sol çaprazda bir serbest vuruş kazanan Benevento’da topun başında Cataldi vardı. Cataldi’nin içeri kestiği ortaya adeta uçarak kafa vuran Benevento’nun kalecisi Alberto Brignoli, Benevento’ya tarihindeki ilk Serie A puanını getiren golü kaydetmişti. Beneventolu tribünler yıkılıyordu adeta. İşin güzel tarafı yine tabiki de taraftarlardı. 14 haftada puan dahi alamayan takımın tribünleri yine de tıklım tıklım doluydu. Benevento taraftarlarının takımlarına ne kadar bağlı olduğunun bir kanıtı niteliğindedir.

   İlk Serie A macerası kâbus olan Benevento, 2018/19 sezonunda yine bir teknik direktör değişikliğine gitti ve Cristian Bucchi takımın başına getirildi. Serie B’de normal sezonu 3.olarak bitiren Benevento, play-off yarı finallerinde Cittadella’ya elenmiş ve Serie A hayallerini bir sene ertelemişti.


   2019/20 sezonuna gelindiğinde ise Benevento, yine hoca da değişikliğe gitmiş ve takımın başına Milan, Bologna, Venezia takımlarında görev yapmış Filippo Inzaghi getirildi. Cadılar, Pippo ile müthiş bir sezon geçirdi. Benevento, ilk 31 haftada sadece bir mağlubiyet aldı. Lig tamamlandığında sadece 4 mağlubiyeti vardı. Bu sefer ligin 10.haftada zirvesine yerleşen Cadılar, bir daha da zirveyi bırakmadı ve sezonu 86 puanla, en yakın rakibine 18 puan fark atarak tamamladı. Ayrıca ligin bitimine 7 hafta kala da Serie B şampiyonluğunu ilan etmişti. Böylelikle Cadılar, iki sene sonra tekrar Serie A’ya geri döndü.

   Bu sezon Serie A’ya ise güzel bir başlangıç yaptı. İlk maçta 2-0 geriye düştüğü Sampdoria karşısında maçı çevirmeyi başardı ve 3-2 galip ayrıldı. Önceki Serie A macerasından tamamen farklı bir başlangıç olmuştu bu. Daha sonra Inter ile karşılaşan Inzaghi’nin öğrencileri güçlü rakibine dayanamamış, sahadan 5-2 mağlup ayrılmıştı. 3.haftada ise Bologna’yı evinde 1-0’la geçmeyi başardı. Lige 2/3 ile başlayan Benevento şu anda ligde 7.sıradadır.


Yorum Gönder

2 Yorumlar

İtalyan futbolunun nabzını tuttuğumuz sitemiz İtalya Futbolu'na hepiniz hoşgeldiniz.