Dean Smith Kimdir?

FUTBOLCULUK KARİYERİ

   Profesyonel futbolculuk kariyerine 1989'da Football League Third Division'da (2004-05 sezonundan sonra EFL League Two olarak değişti.) mücadele eden Walsall'da başladı. Stoper mevkisinde oynayan Dean Smith, Walsall formasıyla çıktığı 142 maçta 2 gol kaydetti. 5 sene Walsall forması terleten Smith, 1994’te Hereford United’a transfer oldu. 3 sene Hereford forması giyen Smith, bu sürede çıktığı 117 maçta 19 gol attı. 1997 yılında ise yolu Londra takımı olan Leyton Orient’e düştü. En uzun süre forma giydiği takım olan Leyton Orient’te tam 6 sene forma giydi. Bu süreçte 239 maça çıkıp 32 kez fileleri havalandırdı. Daha sonra bir sene Sheffield Wednesday ve yine bir sene Port Vale formaları terletip 2005 yılında profesyonel futbol kariyerine nokta koydu.


TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

Leyton Orient & Walsall Dönemi

   Aynı yıl, teknik direktör Leyton Orient’te Martin Ling'in yardımcılığını yapmaya başladı ve 2009'da Ling ile birlikte görevine son verilene kadar bu pozisyonda kaldı. Temmuz 2009'da Walsall'ın altyapısında görev almaya başladı. Teknik direktör Chris Hutchings'in görevine son verilmesiyle birlikte, Ocak 2011'de geçici olarak Walsall'ın teknik direktörlüğüne geldi, birkaç gün sonra da kalıcı teknik direktör oldu. 2015/16 sezonuna kadar Walsall’ın başında kaldı. Bu süre zarfında İngiliz teknik direktör çıktığı 260 maçtan 85 galibiyet, 91 beraberlik ve 84 mağlubiyetle ayrıldı. Ayrıca 2014-15 sezonunda EFL Trophy ikincisi oldular.

Brentford Dönemi

   1 Aralık 2015’te Championship ekiplerinden Brentford’tan teklif geldi ve Dean Smith artık Arılar’ın başına geçti. Arılar’ın başında çıktığı 143 maçta 57 galibiyet, 35 beraberlik, 51 mağlubiyet aldı. Takımın başında kaldığı yaklaşık 2 sezonda Brentford sadece ligin orta sıralarında kaldı. Herhangi bir play-offlara katılma başarısı gösteremedi.

Aston Villa Dönemi

   10 Ekim 2018’de Brentford’dan ayrılarak şu anda da başında olduğu Aston Villa’ya geldi. Takımın başına geldiğinde Aston Villa, Championship’te 15.sıradaydı. Dean Smith’in gelişinden sonra iyi bir çıkış yakalayan Aston Villa, ligi beşinci sırada tamamlayarak play-offlara katılma hakkı elde etti. Playoff yarı finalinde West Brom’u geçen Bordo-Mavililer, Wembley biletini kapmıştı. Finalde Derby County ile karşılaşan Aston Villa, rakibini El Ghazi ve McGinn’in golleriyle 2-1 mağlup etmiş ve 3 sene sonra Premier Lig’e geri dönmüştü.

   Premier Lig’deki ilk sezonunda işler iyi gitmedi ve Aston Villa, küme düşme potasının civarlarında dolandı. Son haftalara doğru küme düşecek takım gözüyle bakılıyordu. Son dört haftada alınan 2 galibiyet ve 2 beraberlik takımı ligde tutmaya yetmişti. Tabiki de bu başarıda asıl başrol kaptan Jack Grealish’indi. Ayrıca bu sezon Carabao Cup (İngiltere Lig Kupası) şampiyonluğunun kıyısından dönmüştür.

   2020/21 sezonu fikstürü çekildi ve Bordo-Mavililer ilk maçını Manchester City ile oynayacaktı. Fakat pandemi dolayısıyla liglerin ve Şampiyonlar Ligi’nin ertelendi. Bu sebepten Şampiyonlar Ligi maçları ağustos ayında oynanmış ve bu turnuvada çeyrek final oynayan Manchester City, ligin başlayacağı tarihle en son oynadığı resmi maç (Manchester City-Olympic Lyon 15 Ağustos 2020) arasında 30 günden az bir süre olduğu gerekçesiyle maçın ertelenmesine karar verildi.

   Ligin ikinci haftasında Sheffield United’ı evinde ağırlayan Dean Smith ve öğrencileri üç puanı tek golle aldı. Üçüncü hafta ise ligin yeni ekiplerinden Fulham deplasmanına konuk oldu. Maça hızlı başlayan Aston Villa, henüz daha 15.dakikada 2-0 öne geçmiş, ikinci yarıda da gelen Tyrone Mings’in golü karşılaşmanın skorunu belirlemişti. Dean Smith, Craven Cottage’den üç puanla dönmüştü. Dördüncü haftada ise Villa Park’ta konuk son şampiyon Liverpool idi. Aston Villa’nın kendi evinde adeta tarih yazmış ve son şampiyonu 7-2 gibi ağır bir sonuçla mağlup etmişti. Burada da kuşkusuz başrol yine Jack Grealish’deydi.

Dean Smith yönetimindeki Aston Villa, şu anda ligde Everton ile birlikte ligin namağlup iki takımı konumunda. Dean Smith, şu ana kadar Aston Villa’nın başında 90 maça çıktı. Bu süreçte 39 galibiyet, 19 beraberlik ve 32 mağlubiyet aldı. Bu sene yaptığı doğru transferlerle geçen sezonki Aston Villa’dan başka bir Aston Villa izletecek gibi duruyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar