Angel Di Maria kimdir? | Hakkı tam olarak verilmemiş yetenek

 


Kazandığı onlarca kupaların ve başarıların aksine Di Maria’nın hakkının çoğunlukla verilmediğini düşünmüşümdür. Kazandığı hemen hemen bütün kupalarda takımın ilk 3 silahından biri olmasına rağmen kaç kere övüldü ki ? Bugün biraz övülme günü geldi gibi, Dünya Kupası 2022'nin Arjantin’e gitmesinde büyük pay sahibi olan Angel Di Maria kimdir? … Uğurcan Kanca yazdı.

Çocukluk yılları ve futbola başlama hikayesi

Angel Di Maria; 1988'in sevgililer gününde Arjantin’in küçük şehirlerinden Rosairo’da dünyaya geldi. Çok enerjik bir çocukluk yaşadı ve hiperaktivitesi vardı. Öyle ki yaşadığı şehir Rosario’daki aile doktoru, Di Maria’nın spor yapması gerektiğini söyleyince bir karar vermesi gereken Tangocu ailesinin de çok sevdiği bir spor dalı olan futbolla bu sebeple tanıştı. O zamanları kendi sözleriyle şöyle açıklıyor : “Çocukken huzursuzdum ve hiperaktiftim. Doktor bana şöyle dedi: ‘Oğlan biraz spor yapmalı ve daha sakin olacak, onu karate yapmaya veya futbol oynamaya yönlendirin.“

Angel Di Maria ve ailesi oldukça fakirdi. Bu nedenle tangocu futbol oynarken bile iki kız kardeşi Vanesa ve Evelyn ile birlikte yerel bir kömür deposunda babasının yanında çalışarak ailesine yardım etti. Maddi durumları nedeniyle futbol ayakkabısı bile almakta zorluk çeken ailesi için ise bu durum oldukça kahrediciydi. Buna rağmen Di Maria futbola dört elle sarıldı ve 1995 yılında şehrin yerel kulübü Rosario Central tarafından 30 futbol topu karşılığında transfer edildi. Fakat yine büyük bir sorun vardı antrenman tesisleri eve oldukça uzaktı. Üstelik ailenin toplu taşımaya verecek parası da yoktu. Ve aile yine pes etmedi . Annesi Di Maria’yı yıllarca bisikletiyle tesislere getirip götürdü. Kendisi bu yılları şu sözleriyle ifade ediyor : Bu durum hem benim, hem kız kardeşlerim hem de annem için oldukça zordu yıllarca kömürlükte çalıştık. On yaşında başladım ve 15 yaşındayken hala aileme yardım ediyordum. Zor işti.”

Benfica’ya transferi

7 yaşından 16 yaşına kadar Rosario Central alt yapısında top koşturan Di Maria 2006 yılında ise A takıma çıkartıldı. Bundan yalnızca bir sene sonra 2007 yılında Portekiz’in önemli ekiplerinden Benfica tarafından keşfedildi ve Portekiz’in yolunu tuttu. Benfica’ya transfer edildikten sonra, babasından artık çalışmamasını istedi ve ebeveynleri ve kız kardeşleri için bir ev satın aldı. Angel’in babası Miguel de iyi bir futbolcuymuş, hatta en büyük hayali River Plate’de oynamakmış. Kendisi geçirdiği diz sakatlığı nedeniyle futbolu bırakmak zorunda kalmış ve bir kömür deposunda düşük bir ücretle yıllarca çalışmış. Bu nedenle Di Maria’nın futbolcu olmasına başlarda pek sıcak bakmamış ama sonradan baba Miguel oğluna şu sözleriyle dokunuyor : Oğlum olmasaydı kömür bahçesinde çalışmaya devam edecektim. Başka ne yapabilirdim?

Jogelina Cardoso ve Angel Di Maria Aşk Hayatı:

Di Maria Benfica’da hem kariyer zirvelerinden birini yaşadı hem de adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. Fakat bir kadın vardı ki Di Maria’ya oldukça fazla hayranlık duyuyordu. O, kendisinden yaklaşık beş yaş büyük olan Arjantinli sarışın Jorgelina Cardoso’dan başkası değil. Jogelina, Arjantin’in her yerinde iyi tonlu vücut güzelliği ile tanınıyordu. Di Maria’nın Benfica’daki kariyerinin zirvesindeyken ona yaklaşmasının nedeni de belki buydu. Arjantin medyası Jorgelina’yı futbol oynayan kocasının en büyük hayranı olarak nitelendirdi ve kısa sürede Di Maria gelecekteki eşini menejeri olarak atadı. Şüphesiz Di Maria’nın arkasındaki itici güç kendisiydi. Bu ikili 2009 yılında tanıştılar ve iki yol sonra ise evlendiler.

Real Madrid’e transferi:

Benfica’da adını tüm dünyaya duyuran ve bir dünya starı haline gelen Di Maria’ya Portekiz basını çoktan ‘ Geleceğin Maradona’sı ‘ demeye başlamıştı. Böyle ki Real Madrid’in gündemine geldi ve Los Galakticos Di Maria’yı 33 milyon euro bonservis bedeliyle transfer etti. Bana göre Di Maria’nın en özel yılları Real Madrid’de geçti. Bu birçoğumuza göre böyle olabilir fakat Di Maria o yıllarda oynadığı üst düzey futbola gölge düşüren birçok saha dışı olayla basında yerini çokça kez aldı. Vergi kaçırdığı iddia edilen Di Maria bu olayı uzun bir süre reddetti . 2017 yılında bu suçunu itiraf edip bir yıl hapis cezasına çarptırılacak olsa da o yıllarda Real Madrid’li taraftarların sevgilisiyken bir anda nefret edilen oyuncu konumuna geldi. Bunun altında yatan nedenler ise yalnızca saha dışı sebepler değildi. Real Madrid’in 80 milyon euro gibi rekor bir bedelle kadrosuna kattığı sağ kanat oyuncusu Bale’ın gelişinden sonra gözden düşmüştü. Di Maria bu haksızlıklara hep sesssiz kaldı. Susmayı tercih etti. Her zaman işini layığıyla yerine getirdi. 2014 yılında Messi gibi bir figürün önünde Arjantin’de yılın futbolcusu seçildi. Ama bir kere gözden düştü ya toparlaması çok zor oldu ve 75 milyon euro gibi bir bedelle Manchester United’a satıldı.

Olaylı United yılları

Di Maria öyle veya böyle gittiği her takımda performans vermeyi başarmıştır. Ama belki de bu performansların içinde en kötüsünü Manchester United’da geçirdiği tek sezonunda sergiledi. Tangocunun kariyerinde birçok dönüm noktası oldu evet. Kızının zorlu doğum süreci, Real taraftarları tarafından dışlanması hatta vergi kaçırma iddiası ve hapis cezası alması . Di Maria Manchester şehrinde ise tüm bunları gölgede bırakacak kadar kötü şeyler yaşadı. Evine hırsızların girdiği öne sürülen Di Maria’nın ailesi o gece şehri terk etti. Kendisi ise o sezonu otelde kalarak tamamladı. Canı ciddi şekilde tehlikedeydi. Tehdit ediliyordu. Hem de tüm bunlar yetmezmiş gibi teknik direktör Van Gaal’den de pek haz etmiyordu. Tangocu genelde arkadaşları tarafından sevilen bir figürdü fakat Hollandalı teknik adamla yıldızları bir türlü barışmadı. Hatta onun hakkında çalıştığım en kötü teknik direktör şeklinde birçok açıklaması bulunmakta. Kabus gibi bir tek sezon …

PSG yılları , Copa America şampiyonluğu , ve 2022 Dünya kupası

Olaylı bir United sezonundan sonra kafa mı dinlemek istedi yoksa para mı kazanmak istedi bilinmez Di Maria 2015 yılında 63 milyon euro karşılığında Paris Saint Germain’e transfer oldu. Belki de kariyerinin ikinci baharını burda yaşadı. Taraftarlar tarafından hep değer gördü. Kendisi de performansıyla taraftarlara hep olumlu cevaplar verdi . 6 sezon oynadığı Paris takımında çıktığı 295 maçta 93 gol 119 asist gibi enfes bir performans sergiledi .Öyle ki Paris Saint Germain’in dev projesinin hayata geçmesindeki en büyük pay sahiplerinden biridir. Gittiği ilk sezonunda Zlatan İbrahimovic’le yakaladıkları uyumu hatırlıyorum büyük ses getirmişti. Kötü sayılabilecek bir Premier League macerasından sonra kendisini yeniden kanıtladı. Sakatlıklarla boğuştuğu son iki sezonu hariç takımına üst düzey katkılar yaptı. 2021 yılında ciddi sakatlıklarla boğuşmasına rağmen Arjantin’in kazandığı Copa America şampiyonluğundaki yine en büyük pay sahiplerinden biriydi. 2022 sezonun başında ise Juventus’a transfer oldu. Takımında sadece 7 maça çıkabilmiş ve tekrardan sakatlıklarla boğuşmasına rağmen 2022 Dünya Kupasın’da Messi’nin en büyük destekçisi oldu. Özellikle final maçında gösterdiği performansla yeniden tüm dünyanın kalbini kazandı. 34 yaşındaki bana göre gereğinden az değer görmüş Arjantinli yıldız Di Maria’nın kaç yıl daha futbol oynayacağı ve gelecekteki rotası ise merak konusu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar